Services

Maas Vioolbouw in Amsterdam biedt de onderstaande diensten:

Reparatie en onderhoud

Reparaties en onderhoud voeren wij met deskundigheid en aandacht uit. Aandacht voor uw wensen en de authenticiteit van uw instrument. Uw viool, alt-viool of cello is bij ons in de goede handen van gediplomeerde vioolbouwers. Zelf spelen wij ook dus we weten hoe belangrijk uw instrument voor u is. Vastzittende stemsleutels, rammels, losse randen, kleine beschadigingen, scheuren in het klankbord, loszittende onderdelen, kapotte snaren, we lossen het vakkundig op. U krijgt vooraf een prijsopgaaf en indicatie van de tijd die het gaat kosten.

Strijkstokbeharing

De klank van de viool, altviool en cello begint op het contactpunt van snaar en strijkstokhaar. Het is dus belangrijk dat beide in orde zijn. Met het verlopen van de tijd, veel spelen, of door viezigheid verliest strijkstokhaar zijn vermogen om de snaar goed in beweging te brengen. Voor een nieuwe beharing van uw strijkstok kunt u in ons atelier in De Pijp in Amsterdam terecht. Wij gebruiken enkel het beste Mongoolse en Siberische haar. Woensdag of donderdag brengen: volgende dag ophalen. Maas Vioolbouw voert ook andere kleine reparaties en onderhoud uit aan strijkstokken.

Winkel

In de winkel van Maas Vioolbouw vindt u een groot assortiment snaren, harsen, vioolkisten en accessoires. Ook verkopen wij kwalitatief hoogstaande onderdelen voor uw viool, altviool of cello zoals kinsteunen, schoudersteunen, wolfdempers en eindpennen die speelgemak en klank bevorderen. Onder andere vind u de volgende merken in onze winkel: Thomastik, Pirastro, Larsen, Kaplan, Corelli, d’Addario, Millant, BAM, Hill, Wolf, Salchow.
Geopend: Woensdag, donderdag en vrijdag 13.00 tot 18.00, zaterdag 13.00 tot 17.00 of op afspraak.

Klankregulering

U wilt het beste uit uw viool, altviool of cello halen. Soms werkt uw instrument echter niet mee, het klinkt niet goed of anders dan normaal. Daar kunnen wij bij Maas Vioolbouw vaak heel goed iets aan doen. De kam, geometrie van het instrument, snaarkeuze, stapelpositie en tal van andere factoren hebben invloed op de klankkwaliteit. Samen gaan we luisteren naar uw instrument en op basis daarvan worden kleine technische ingrepen uitgevoerd. Bas Maas heeft al veel musici geholpen met klankregulering en het fijn afstellen van hun instrument.

Restauratie

Gebroken hals, scheuren in voor of achterblad, stapelscheuren, oude wormschade, gaten in zijkanten, zelfs een doos losse onderdelen, we maken er weer een prachtig klinkend instrument van. Als vioolbouwers hebben wij de kennis en kunde om uw instrument weer in oude luister te herstellen. Op akoestisch én esthetisch vlak. Dankzij onze opleiding, ervaring en drive leveren wij al jaren consistent hoge kwaliteit af voor onze klanten en onze eigen collectie. Een restauratie is altijd maatwerk en vaak kostbaar. Neem gerust contact op voor een afspraak in Amsterdam.

Dendrochronologie

Dé techniek die het mogelijk maakt de ouderdom van het bovenblad van uw viool, altviool of cello vast te stellen. Bovenbladen zijn gemaakt van fichte (fijnspar) dat door haar eigenschappen te dateren is met jaarringen-onderzoek. Met deze methode kunnen ouderdomsclaims van instrumenten feilloos getoetst worden. Dendrochronologie is een waardevolle toevoeging op ”traditionele” expertise waarbij toeschrijving vooral op basis van stijlkenmerken plaats vindt. Roberto Furnari voert de onderzoeken uit voor Maas Vioolbouw.

Taxaties voor verzekering

Een taxatierapport is nodig voor het verzekeren van een strijkinstrument. Een waardebepaling kan ook handig zijn in het geval van een erfenis of als u nieuwsgierig bent naar de waarde van uw eigendom. Voor een goede beoordeling is het nodig dat u de viool even in ons atelier laat. Het bepalen van de waarde gaat vooral op basis van stijlkenmerken, materiaalgebruik, conditie en klank. Daarbij zijn vakliteratuur, veilingresultaten en transacties van vergelijkbare instrumenten leidend.

Docenten

Gedurende de afgelopen jaren hebben wij veel fantastische musici uit Amsterdam en omgeving in ons atelier mogen verwelkomen. Onder hen ook veel docenten, studenten en beginners. De regio Amsterdam kent veel goede muziekscholen en viool-, alt- en cellodocenten. Voor beginners, kinderen, herintreders en gevorderden op zoek naar een goede docent hebben wij hier een overzicht samengesteld. Als u les geeft maar nog niet op de lijst staat en dat wel wilt, laat het ons even weten

Een mailtje als we nieuws hebben?

"Al jaren bezoek ik de werkplaats van Bas Maas. Bas is een zeer kundige bouwer, eerlijk, vriendelijk, geduldig en intelligent. Kennis vergaren en delen is zijn motto. Zijn instrumenten zijn prachtig en reparaties voert hij nauwkeurig uit. Recentelijk heb ik voor het eerst mijn stapel laten afstellen bij Bas en ook daarmee ben ik enorm blij; mijn alt klinkt weer optimaal en het is zo fijn als een bouwer begrijpt wat je zoekt in de klank en de tijd neemt voor het afstellen. Ik herken deze traditie van kundigheid en mildheid, en het is een voorrecht om dit met Bas te ervaren."

Kyra Phillipi

altviolist

"Bas komt van pas, voor alle mogelijkheden voor strijkinstrumenten.Huren, kopen of reparatie. Als klant voel je je welkom door o.a. de heldere communicatie en de vlotte service. Een grote keuze aan instrumenten en bereidheid om te onderzoeken wat bij je past.De instrumenten van de strijkersklas leverde Bas en komen jaarlijks terug voor reparatie. Ook privé leerlingen geef ik graag dit adres door. Het voordeel van dit adres: gunstig gelegen. Kom je met de auto dan is een parkeerplaats soms even zoeken."

Irene van den Heuvel

cellist en docent

"Graag wil ik je bedanken voor de manier waarop je mijn viool (Auguste Delivet, 1907) een grote onderhoudsbeurt hebt gegeven. Ik heb een als herboren instrument terug gekregen waarop het een groot plezier is te spelen. De nieuwe kam geeft een aanmerkelijke klankverbetering (ik ervaar nu dat ik minder slecht viool speel dan ik aanvankelijk dacht) en het instrument ziet er weer prachtig uit."

Herman Terhorst

Violist

"Ik stuur mijn leerlingen altijd met gerust hart naar Maas Vioolbouw in Amsterdam. De huurinstrumenten klinken goed en zijn van hoge kwaliteit. Het is belangrijk dat huurviolen goed zijn. Hierdoor kan ik mij focussen op wat belangrijk is: kinderen leren vioolspelen. Met goed materiaal verlies ik geen kostbare lestijd aan afstellen en stemmen."

Imre Meijer

Violist en docent, Muziekschool Amstelveen

Contact

U kunt ons bereiken
woensdag t/m vrijdag
13.00 - 18.00 uur via:

Hemonystraat 22
1074 BP Amsterdam

+31 (0)20 7724962

info@maasvioolbouw.nl

Laat een bericht achter